O vejcích

Vaječný bílek a vaječný žloutek – dvě samostatné výživové části.

Ve vaječném bílku nalezneme více jak 40 různých proteinů.        Mezi nimi vaječný albumin, conalbumin, ovomukoidu, avidin, flavoprotein – apoprotein, ovomucin, globulin a mnoho dalších. Bílkovinná složka dohromady tvoří přibližně 11 až 12 procent            z tekutého vaječného bílku, zatímco zbytek obsahu je voda, mizivé množství sacharidů, mizivé množství tuku a další látky.
 Kalorie obsažené ve vaječném bílku pocházejí především z proteinu,           což je důvod, proč má bílek svoji charakteristickou barvu,               ale také důvod, proč se stal zejména v redukčních dietách tak populárním.

Vaječný žloutek obsahuje klíčové vitamíny, včetně biotinu, kyseliny listové, cholinu, riboflavinu a vitamíny B6 a B12. Stejně tak obsahuje nezastupitelné množství minerálů, jako je železo, fosfor   a zinek. Většina energie z vaječného žloutku pochází z tuku.

Budeme-li hovořit o průměrných hodnotách, vejce velikosti M má cca 6 g bílkovin a 6 g tuku. Pokud odstraníme žloutek, dostaneme 3 g bílkovin a žádný tuk, pokud budeme konzumovat jenom žloutek, dostaneme 6 g tuku a 3 g bílkovin.